Gå inte miste om alla de hälsofördelar ett gott skratt för med sig.
När skrattade du riktigt gott senast? Du vet, ett sådant där riktigt förlösande skratt som hindrar dig från att yttra ett enda begripligt ord medan tårarna strömmar nerför ansiktet. Den sortens skratt som är så överväldigande att du helt glömmer bort varför du ens började skratta. Om du inte riktigt minns när det var så måste du skapa mer möjligheter till skratt i vardagen – annars kan du gå miste om en rad hälsofördelar, enligt Lisa Sturge, skrattcoach och författare till boken Laugh (Bokus.se, 78 kr).
FÖRDELARNA
Det finns flera anledningar till varför ett gott skratt är bra för hälsan: kroppen utsöndrar mer av må bra-hormonet serotonin och hjärnan producerar samma slags gammavågor som när du mediterar, vilket hjälper dig att rensa tankarna och hitta fokus. Dessutom ökar blodgenomströmningen med så mycket som 22 procent tack vare att pulsen höjs och blodtrycket sänks, vilket boostar tillflödet av syre och näringsämnen ut till muskler och inre organ. Som en extra bonus hjälper muskelsammandragningarna i mellangärdet till att lätta på spänningar – och om du skrattar riktigt länge påverkas till och med lymfflödet positivt. Studier visar nämligen att lymfan pumpas runt 15 gånger snabbare än normalt när du skrattar, med ökad produktion av vita blodkroppar och ett stärkt immunförsvar som följd.
Men det är inte bara kroppen som mår bättre när vi skrattar, menar Sturge. ”Skrattet befriar oss från invanda mönster och får oss att stråla av lycka. Det hjälper oss också att få vara oss själva
för ett tag, och glömma alla förväntningar på hur vi borde vara.”
Vad hindrar dig då från att skratta oftare? Det är inte ovanligt med felaktiga uppfattningar om varför vissa personer skrattar mer än andra, och det florerar många myter om vilka som skrattar och vilka som inte gör det, enligt Sturge.
Myt nummer ett: det är bara glada personer som skrattar. Nej, så behöver det inte vara. Du kanske känner dig nere, men så får någon dig att dra på smilbanden och vips, så mår du genast lite bättre. Myt nummer två: det är bara roliga saker som får dig att skratta. Återigen, nej. Faktum är att vardagliga konversationer orsakar de allra flesta skratten, enligt forskning. Myt nummer tre: vissa personer har skrattets gåva, till skillnad från andra. Det är inte heller sant, eftersom förmågan att skratta går att lära in på nytt. Tänk bara på alla de former av skratt som finns – man kan exempelvis skratta artigt, flirtigt, okontrollerat, nervöst, generat, aggressivt eller glatt.
SKRATTA MER
Att skapa mer tillfällen för skratt i vardagen behöver inte innebära att du ska titta på mer ståuppkomik och knäppa kattklipp på YouTube. Sturge föreslår istället att du ska testa olika typer av skratt för att ta reda på hur de känns. Hennes enda regler är att du aldrig ska tvinga fram skratten och att du ska hålla dem korta och frekventa – de ska aldrig vara mer än i ett par sekunder åt gången.
Det inre leendet: Stå höftbrett isär med fötterna och armarna hängande utmed sidorna. Andas långsamt. Koncentrera dig på området strax under naveln och föreställ dig ett leende där. Rikta nu ditt fokus mot detta leende och föreställ dig hur det färdas nedför benen mot tårna tills det slutligen når fotsulorna. Andas in och le så brett som möjligt samtidigt som du går upp på tå och sträcker upp armarna över huvudet. Sänk sedan armar och fötter medan du andas ut i en ljudlig suck: ”Haaa”. Upprepa två gånger till och stå sedan still medan du föreställer dig ett leende någon annanstans på kroppen.
- Andas med ansiktet: Andas framför en spegel (eller en partner) och gör grimaser medan du andas ut. Du kan även göra roliga ljud och använda händerna för att förvrida ansiktsdragen ytterligare om du vill.
- Det förbjudna skrattet: Sitt mitt emot en partner (eller en spegel) och turas om att göra lustiga ljud. Det är inte tillåtet att le eller skratta (se vem som kan hålla sig längst).
- Magskratt: Ligg på rygg tillsammans med en partner. Turas om att vila huvudet på varandras magar och skratta försiktigt.
TEXT: Eve Boggenpoel och Olof Jisborg Foto: iStock